Astazi doua metode importante sunt folosite pentru rezolvarea(detectarea) apei NRW in intrega lume:

  • prin detectie acustica a scurgerilor si sistemele de management inteligent al apei. Majoritatea managerilor din domeniul apei folosesc aceste metode deoarece sunt cele mai bune solutii disponibile: tehnologii incercate si testate bazate pe rezultate. Totusi aceste abordari sunt deasemenea notorii ca fiind consumatoare de timp si foarte scumpe. Identificarea scurgerilor dupa o investitie prohibitiva in infrastructura si echipament in mod normal nu va fi acoperita de numarul de scurgeri identificate. Mari cantitati de NRW sunt risipite in fiecare an, ceea ce a facut pe furnizorii acestor tehnologii sa sugereze ca scurgerile de apa in mediul urban au devenit epidemice.

  • analiza spectrala a imaginilor din satelit

Faceti cunostinta cu Utilis. O companie inovatoare de management al apei care a dezvoltat o metoda noua, revolutionara de detectare a scurgerilor de  apa NRW prin analiza spectrala a imaginilor din satelit. Aceasta tehnologie inovativa este adaptarea tehnologiei folosite pentru cautarea apei pe alte planete, subliniind marea sa fiabilitate si capacitatea extraordinara de aplicabilitate pe pamant. Utilis ofera o abordare noua care avanseaza o metoda noninvaziva problemei pierderilor de apa in mediul urban. In comparatie cu oricare alta solutie actuala de identificare a scurgerilor apei risipite, detectarea scurgerilor cu ajutorul satelitului va fi facuta intr-un timp mai scurt. De aceea Utilis este cea mai eficienta metoda de detectare a scurgerilor in reteaua urbana.

Procesul include 4 stadii (etape):

  1. a) obtinerea unei imagini spectrale din satelit,

  2. b) corectii radiometrice,

  3. c) analize algoritmice,

  4. d) livrarea unei interfete intuitive catre un utilizator care poate fi folosita si bazata pe aplicatii Web.

Rezultatul procesului nostru, implica costuri operationale mult mai scazute pentru NRW. Mai mult, permite managerilor companiilor de apa sa-si cheltuiasca bugetele mult mai eficient odata ce au posibilitatea de a vedea  o imagine a zonei urbane in intregimea sa vazuta din spatiu. Cel mai important Utilis nu necesita nici o investitie anterioara sau o adaptare a sistemelor de distributie existente. Ca urmare este o solutie care are un cost destul de mic. Utilis ofera o oportunitate de a merge dincolo de abordarea clasica si depasita a remedierii scurgerilor ce apar pe neasteptate prin oferirea unei solutii proactive de reducere si management a apei NRW.

Abordarea Utilis de identificare a scurgerilor este similara cu a unui doctor care isi fundamenteaza diagnosticul pe tehnicile imagistice, si nu doar pe simptomele pacientului. Metodele actuale de detectare a scurgerilor se bazeaza pe simptomele scurgerilor, cum ar fi: zgomotul, scaderea presiunii sau cresterea fluxului. Solutia Utilis consta in efectuarea de scanari periodice ale retelei, astfel ca orice scurgere este detectata deindata ce apare, reducandu-se astfel “timpul de constientizare” a  scugerilor doar la perioada dintre scanari, efectiv reducand NRW si ajutand la prevenirea spargerilor(crapaturilor, fisurilor) mai mari.

STUDII DE CAZ : http://utiliscorp.com/cases/

Caracteristici principale:

  • Utilis ofera o supraveghere eficienta si precisa a unei mari arii (50 x 70 km, respectiv 3.500 m2) perimetru care poate acoperi o intreaga retea de apa printr-o singura scanare. In loc sa dureze ani de supraveghere a intregului sistem, Utilis ofera update-uri periodice ale intregului sistem de-alungul timpului;

  • Un numar considerabil de scurgeri sunt identificate pentru evaluarea din teren. Cu descoperirile “Utilis”, echipele de localizare acustica identifica si verifica intre 5 si 15 scurgeri pe zi. Rezultatele in timp sunt vizibile si conduc la reduceri semnificative ale NRW-venituri;

3- cea mai mica scurgere care poate fi detectata este de 0.5 l/min;

4- integreaza si informatii oferite de GIS: informatiile sistemului sunt verificate cu date despre locatie cum ar fi conductele principale de apa din sistemul de distributie;

5- fara costuri de instalare: sistemul de teledectie Utilis nu necesita instalarea sau modificarea infrastructurii existente. Datele sunt primite de la senzori si sunt combinate cu informatii care sunt fie disponibile publicului, fie administrate de autoritatile locale. Indiferent cu ar fi(fara deosebire), tehnologia este operata de la distanta.

6- informatii intuitive: spre deosebire de alte tehnologii de teledetectie care necesita consultanta din exterior, serviciul Utilis este accesibil si gata de afi folosit de catre personal necalificat in acest scop;

7- tehnologie evaluata/recomandata de insasi eficacitatea sa in reducerea NRW d.p.d.v. economic si logistic;

8- Utilis ofera rapoarte periodice lunare sau trimestrale care ofera companiilor de utilitati si municipalitatii, capacitatea de a detecta scurgerile din system.

Home – UTILIS – Satellite-based leak detection

Solutia Utilis este noua, patentata si unica. Ofera capacitatea companiei de utilitati, municipaliatatii, autoritatilor locale sau chiar unui stat sau unei regiuni sa monitorizeze intregul system de distributie a apei, intr-o maniera precisa, fara a schimba sau instala infrastructura existenta.

Utilis a castigat premiul de inventica din partea lui Piers Clark, presedintele Isle Utilities in cadrul competitiei de Tehnologii Inovative de la Saptamana Internationala a Apei din Singapore, din 2016.

http://www.imagineh2o.org/press-releases-1/2017/3/16/water-innovation-accelerator-highlights-digital-solutions-to-global-water-challenges